06-17992045 info@vanderlindenboomspecialist.nl

Hakselen/chippen


Na het snoeien of vellen van bomen blijft er vaak veel klein takkenhout over dat opgeruimd moet worden. U kunt ervoor kiezen dit af te voeren naar de milieustraat maar vaak is het efficiƫnter om dit middels een hakselaar (ofwel chipper) fijn te snipperen. Een hakselaar hakt en snijdt takken en ander snoeiafval tot kleine snippers. Al het afval van bomen, struiken en bladeren is daardoor makkelijker te vervoeren en composteert beter. De snippers kunnen alsnog afgevoerd worden of kunnen in de tuin gebruikt worden als bodembedekker tussen de planten, op een paadje of ze kunnen gecomposteerd worden.

Als takken zo op een composthoop worden gelegd, dan verloopt het rottingsproces erg traag. Het is beter om ze eerst kleiner te maken. Door het versnipperen is het hechtoppervlak voor de micro-organismen veel groter en het organisch materiaal wordt meteen goed vermengd. Micro-organismen zijn noodzakelijk bij de compostering. Door houtsnippers wordt de composthoop luchtiger en kan er extra zuurstof bij komen wat het rottingsproces versneld. Hierdoor maak je in kortere tijd meer compost.

Een ander voordeel is dat het vaak omvangrijke snoeiafval niet eerst verzameld, verplaatst en afgevoerd hoeft te worden, maar ter plekke verwerkt en verkleind wordt en daardoor heel efficiƫnt is te vervoeren.

Wij maken gebruik van een TS Saelen chipper. Deze kan takken verwerken tot een diameter van 16 cm.